IOCN primeşte Premiul Pearl of Wisdom pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin

2010.03.19

Campania Pearl of Wisdom este o iniţiativă ECCA (European Cervical Cancer Association) iar premiile Pearl of Wisdom pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin sunt acordate în semn de recunoaştere, apreciere şi promovare a muncii oamenilor şi organizaţiilor care au făcut eforturi excepţionale pentru prevenirea cancerului de col uterin la nivel local. După cum spune şi Dr Philip Davies, Director al European Cervical Cancer Association (ECCA) „premiile sunt acordate organizaţiilor sau persoanelor care, fără nici un interes personal, au manifestat o implicare specială în scopul reducerii la nivel naţional a cancerului de col uterin.”

Proiectele romaneşti premiate au fost: “Programul pilot pentru implementare progresivă a screening-ului citologic de tip oportunist în Transilvania” dezvoltat de catre Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, şi “Unitatea mobilă pentru screening de cancer de sân şi de col uterin din România” dezvoltat de către Fundaţia Renaşterea pentru Sănătate, Educaţie si Cultură.

Campania se adresează femeilor, personalului medical, guvernanţilor, autorităţilor medicale şi jurnaliştilor pentru creşterea informării asupra prevenirii cancerului de col uterin prin programe de screening citologic şi vaccinare HPV, militând pentru implementarea echitabilă a acestor programe şi încurajarea femeilor să profite de acestea.

“Suntem foarte bucurosi ca in Romania exista astfel de initiative exceptionale precum cele dezvoltate de catre Institutul Oncologic din Cluj si de catre Fundatia Renasterea. Cele doua proiecte sunt exemple excelente a ceea ce trebuie facut pentru prevenirea cancerului de col uterin si trebuie privite de catre autoritatile romane drept exemple pe care se poate fundamenta intregul program national de prevenire a cancerului de col uterin’” este de parere Dr. Philip Davies, Director General ECCA.

Ţările premiate pentru implicarea lor în prevenirea cancerului de col uterin la Parlamentul European în cadrul celui de-al 4-lea Summit European de Prevenire a Cancerului de Col Uterin pe 26 ianuarie 2010 sunt: Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Irlanda, Macedonia, Polonia, Portugalia, Serbia si România.

Informaţii selectate de pe siteul www.webpr.ro

Descrierea proiectului


“Programul pilot pentru implementarea progresivă la nivel populaţional a screening-ului pentru cancerul de col uterin în Transilvania”

Alexandru Irimie, Florian Nicula, Daniela Coza, Ofelia Suteu, Luciana Neamtiu, Rodica Pais, Mihaela Galatir


Acest proiect a servit ca pilot pentru faza de implementare a unui program naţional organizat de screening citologic pentru cancerul de col uterin. Proiectul a debutat cu un program pilot regional în judeţul Cluj (2002-2005), care a fost extins ulterior la alte 5 judeţe din Transilvania (2006-2008).

Proiectul a fost iniţiat de Dr. Florian Alexandru Nicula, Coordonator al Programului pilot regional de screening împotriva cancerului de col uterin şi Şef al Departamentului de Profilaxie şi Control al Cancerului, care include Registrul Regional de Cancer şi Unitatea de Management al Programului de Screening şi implementat împreună cu Comisia de Screening*.

Acest proiect a atras atenţia asupra priorităţii politice de prevenire a cancerului de col uterin în România, şi a sporit resursele disponibile pentru implementarea unui program naţional. Mai mult:
1. Programul organizat de screening al cancerului de col uterin la nivel regional a fost implementat cu succes, rezultatele sale fiind utilizate pentru a convinge Guvernul României să dezvolte implementarea acestui program la nivel naţional.
2. Infrastructura şi capacitatea au fost îmbunătăţite din punct de vedere calitativ.
3. Pentru implementarea programului naţional de screening a fost desemnată o unitate de management cu experienţă.
4. Au fost stabilite facilităţi pentru cursurile de pregătire în citologie şi colposcopie.
5. Calitatea serviciilor de screening a crescut, odată cu acoperirea programului de la <1% la 20% în judeţul Cluj, şi de la 5 la 9% în celelalte 5 judeţe ; au fost efectuate 123.890 de teste de screening şi 6.183 displazii tratate, care au dus fără îndoială la salvarea multor vieţi.

*Comisia de screening formată din: Conf.Dr. Alexandru Irimie - managerul Institutului Oncologic, Prof. Florin Stamatian - Preşedinte al Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, Prof. Lucian Lazar - Preşedintele Societăţii de Oncologie şi Ginecologie Chirurgicală, Dr Mihaela Galatar şi Dr Rodica Pais - Preşedinte şi Vice-preşedinte a Societăţii Române de Citopatologie, Dr Geza Molnar - Preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, Dr Ofelia Suteu şi Dr Daniela Coza Epidemiologi, Luciana Neamtiu - Data Manager şi Dr Dorina Duma, Director al Direcţiei de Sănătate Publică şi reprezentant al Ministerului Sănătăţii. Societatea Română de Cancer a fost membrul NGO şi a avut o activitate prolifică în informarea populaţiei ţintă.

Suportul financiar: Granturi de cercetare şi Ministerul Sănătăţii