Farmacia IOCN

Farmacist Şef de secţie : Farm. Flavius Neag

Serviciile farmaceutice ale Institutului oncologic “Prof. Dr. I.Chiricuta” Cluj Napoca furnizate prin intermediul departamentului farmaceutic constau dintr-o serie de activităţi complexe ce au în vedere tratamentul fiecărui pacient, integrat cu activitatea globală a institutului .

Aceste activităţi sunt:
-eliberarea si managementul medicamentelor,
-prepararea medicamentelor oficinale şi magistrale, prepararea medicamentelor citotoxice gata pentru a fi administrate (în incăperi special desemnate acestui scop echipate cu nişe cu flux de aer laminar in care se asigură prepararea în condiţii de sterilitate ) după proceduri bine stabilite,
-furnizarea de informaţii privitoare la medicamente şi activităţi didactice-practice în farmacie,
-farmacovigilenţă,
-colaborare în trialuri clinice

Zilnic din Farmacia institutului se eliberează medicamente pentru aproximativ 600 pacienţi.
Personalul farmaciei este format din 20 de persoane, farmacişti precum şi tehnicieni superiori de farmacie, asistenţi de farmacie si personal auxiliar care lucreaza împreună pentru a se asigura că fiecare pacient primeşte îngrijirile farmaceutice de cea mai înaltă calitate posibilă.

Medicamentele moderne pe care le utilizăm sunt agenţi cu structuri complexe,cu efecte puternice asupra organismului si ele trebuie manipulate cu mare grijă pentru a asigura o rapidă însănătoşire şi o sănătate mai buna. În ceea ce priveste tratamentul cu citostatice, prepararea medicamentelor se face dupa o nouă paradigmă care vizează abordarea în funcţie de pacient mai degrabă decât în funcţie de boală, aşa cum se întâmplă în alte sisteme de îngrijiri în sănătate. Farmaciştii clinicieni din spital fac mai mult decât sa elibereze prescripţii. Farmaciştii clinicieni sunt experţi în miile de medicamente disponibile astăzi, ştiu ce face fiecare în organismul uman şi cum să fie folosit fiecare într-un mod sigur şi eficace şi colaborează cu medicii în scopul de a asigura cele mai bune tratamente.