4 februarie - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

2011.02.04

Astăzi 4 februarie, Institutul Oncologic marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, pentru a atrage atenţia publicului larg şi pentru a încuraja prevenirea, depistarea şi tratamentul cancerului.

Boala neoplazică constituie o problemă de sănătate publică, deţinând locul al doilea în ierarhia deceselor în lume, după bolile cardio-vasculare. Ca urmare a tendinţelor demografice actuale, de creştere a speranţei de viaţă, se estimează o ascensiune a incidenţei cancerelor, cu consecinţe economice, sociale şi medicale, cu un necesar crescând de resurse terapeutice.
În aceste condiţii, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului sensibilizerază opinia publică şi atrage atenţia atât a decidenţilor responsabili de stabilirea programelor comunitare de profilaxie şi control al cancerului, cât şi a corpului medical implicat în lupta directă cu această maladie.

Reducerea expunerii la factorii de risc evitabili prin informarea populaţiei prin toate mijloacele media, utilizarea vaccinurilor anticanceroase de largă utilizare (vaccin antihepatită B, vaccin antivirus papilloma uman), precum şi derularea unor programe organizate de depistare precoce, cu asigurarea calităţii la toate etapele reprezintă măsuri valoroase de profilaxie primară şi secundară, a căror eficienţă a fost deja verificată prin studii epidemiologice şi de cercetare fundamentală, de organismele abilitate ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În perioada 23-29 ianuarie 2011, Institutul Oncologic a participat la acţiunea Asociaţiei Europene pentru Cancerul de Col Uterin (ECCA), Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Ediţia de anul acesta pune accent pe conceptul de prevenire, pe instrumentele disponibile – vaccinarea şi controlul periodic, care pot ajuta la reducerea incidenţei şi agresivităţii bolii. Simbolul acestei campanii este premiul Pearl of Wisdom, acordat organizaţiilor care au făcut eforturi excepţionale pentru prevenirea cancerului de col uterin la nivel local. Institutul Oncologic se află printre premianţii anului trecut, pentru proiectul „Pilot Programme for the Progressive Implementation of Population-based Cervical Cancer Screening in Transylvania”.

Împreună putem acţiona pentru a opri suferinţa cauzată de această boală, şi putem aduce speranţă.