Romania se alatura luptei globale de eradicare a cancerului de col uterin incepand de la Cluj-Napoca

2020.11.18

România, prin Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, s-a alăturat luptei globale de eradicare a cancerului de col uterin

Este timpul să eliminăm cancerul de col uterin!
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat oficial, marți, 17 noiembrie 2020, strategia globală de eradicare a cancerului de col uterin care prevede ca, până în anul 2030, în toate țările să se ajungă la o rată de vaccinare HPV de 90%, la 70% acoperire cu screening și la o rată de 90% acces la tratament pentru pre-cancer și cancer de col uterin, inclusiv acces la îngrijiri paliative.
Startul acestei campanii deosebit de importante pentru eforturile mondiale dedicate luptei împotriva cancerului a fost marcat de acţiuni locale de iluminarea unor clădiri reprezentative din întreaga lume în culoarea albastru-verzui (”teal”), culoarea conștientizării cancerului de col uterin.
Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță”, unul dintre cele mai importante centre de îngrijirea pacienţilor bolnavi de cancer, de prevenţie şi cercetare în domeniul cancerului, dar și educație privind cancerul din România, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și compania Transavia, s-a alăturat demersului inițial de Organizația Mondială a Sănătății și a marcat startul luptei globale pentru eradicarea cancerului de col uterin prin iluminarea Catedralei Mitropolitane ”Adormirea Maicii Domnului”, situată în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.
„Iniţiativa Organizației Mondială a Sănătății (OMS) reprezintă un pas uriaş pentru toate eforturile de zi cu zi care se fac în domeniul sănătăţii femeii. În România cancerul de col uterin este o reală problemă de sănătate publică fiind a treia cea mai prezentă formă de cancer la femei. În fiecare an, aproximativ 3.300 de femei din România sunt diagnosticate cu acest tip de cancer și peste 1.700 ajung la deces din această cauză. Cu aceste cifre ne situăm pe primul loc în Europa şi pe locul 6 în lume. Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță”, în calitate de coordonator al


Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, dezvoltă permanent programe de educaţie şi prevenţie cu privire la cancerul de col uterin, dar şi proiecte de cercetare pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer în contextul în care această boală este depistată foarte frecvent în stadii foarte avansate”, declară Patriciu Achimaș – Cadariu, director medical al Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.
Evenimentul de iluminare a Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost organizat cu sprijinul Transavia, unul dintre cele mai reputate businessuri de familie românești, cu o experiență de 29 de ani pe piață, și lider local al industriei de carne de pui. Din respect pentru comunitate și din grija față de oameni, Transavia se implică în mod activ în acțiuni de responsabilitate socială, sprijinind proiecte și cauze sociale menite să le facă oamenilor viața mai bună. Sănătatea, educația și sportul sunt doar câteva dintre categoriile pe care Transavia le-a sprijinit constant prin programe strategice. În anul 2019, Transavia s-a alăturat companiilor care au făcut pasul important și angajant în crearea unor servicii de sănătate premium, cu un proiect-unicat în România prin investiția în primul spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor. În anul 2020, Transavia s-a implicat cu reziliență în sprijinirea autorităților în lupta cu pandemia de COVID-19 și a realizat sponsorizări pentru sistemul medical în valoare de 2 milioane lei.
Transmitem pe această cale recunoştinţa şi mulţumirile noastre reprezentanţilor Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului fără sprijinul cărora acest eveniment nu ar fi putut avea loc. Recunoştinţa noastră se îndreaptă şi spre toţi cei implicaţi în Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, unic în această zonă a Transilvaniei, care oferă sprijin medical şi spiritual pacienţilor cu afecţiuni oncologice în stadii avansate, dar şi aparţinătorilor acestora.
Alături de edificiul din Cluj-Napoca, în semn de solidaritate față de această cauză în cursul serii de marţi, 17 noiembrie, au fost iluminate clădiri simbol din 24 de țări din întreaga lume, precum: Primăria Paris (Franța), Calgary Tower și Cascada Niagara (Calgary - Canada), Podul Bosfor (Istanbul – Turcia), Castelul Bled (Ljubljana – Slovenia), Miami Tower (Florida – USA).
Pentru informații suplimentare vă rugăm să îl contactați pe:
Prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, Director medical IOCN, 0744827542
email: office@iocn.ro

Informații suplimentare


Strategia Globală de accelerare a eradicării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică.
Eveniment global privind lansarea Strategiei globale de accelerare a eradicării cancerului de col uterin.